Vietnam, ontdek deze veelzijdige bestemming met DP Reizen!

Introductie VietnamVlag Vietnam

Het vruchtbare Vietnam biedt vele bezienswaardigheden. Het kent een rijke cultuur en ook een prachtige natuur. Daarmee is het een zeer veelzijdige vakantiebestemming!

Noord Vietnam

In het noorden – onder andere in Sapa en Bac Ha – vind je een berggebied met bergstammen, rijstterrassen en lokale markten. De delta van de Rode Rivier (Red River) betreft een zeer vruchtbaar landbouwgebied. In deze delta ligt ook Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Daarnaast biedt een cruise in de Halong Bay – met haar vele kalkstenen rotsen die uit de zee omhoog steken – een onvergetelijke ervaring!

De prachtige Halong Bay.

Midden Vietnam

In Midden Vietnam zijn er vele prachtige historische bezienswaardigheden te vinden. Ook de natuur is wonderschoon. Tussen Hue en Da Nang bevindt zich de Hai Van Pass (Wolkenpas). Dit is de overgang van subtropisch gebied aan de ene kant (noordzijde) en tropisch gebied aan de andere kant (zuidzijde). De pas zelf biedt glooiende heuvels, groene valleien en ook spectaculaire vergezichten. Ten noorden van de bergpas vind je onder andere de keizerlijke stad Hue. De Gedemilitariseerde Zone herinnert aan een tumultueus verleden, hier kunt u onder andere de Vinh Moc Tunnels bezichtigen. Ten zuiden van de bergpas liggen onder andere Hoi An en My Son, met eeuwenoude bouwwerken. Verder naar het zuiden vindt u achtereenvolgens de badplaats Nha Trang, het hooggelegen Dalat en ook de badplaats Mui Ne. De genoemde bestemmingen zijn enigszins toeristisch, maar verder is deze regio nog weinig ontdekt.

Zuid Vietnam

In het zuiden vind je onder andere Ho Chi Minh City (het voormalige Saigon) en de Mekong Delta. In de Mekong Delta wordt het leven beheerst door water. De delta heeft weidse, groene rijstvelden en ook dichtbegroeide boomgaarden. Het gebied wordt doorstroomd door een netwerk van kanalen met drijvende huizen, markten (onder andere Cai Be Floating Market en Cai Rang Floating Market) en vissersboten. In dit gebied bleef het leven op het water eeuwenlang onveranderd, tegenwoordig is reizen in dit gebied echter gemakkelijker door de aanleg van enkele luchthavens en snelwegen. Ten zuiden van het vasteland ligt Phu Quoc Island, met mooie stranden en ook koraalriffen.

 

 

Handige wetenswaardigheden Vietnam

Tijdsverschil

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Vietnam 5 uur later, tijdens onze wintertijd 6 uur.

Reisadvies

Reisadvies

De Nederlandse Rijksoverheid geeft het volgende reisadvies voor Vietnam, het Belgische reisadvies is te vinden op diplomatie.belgium.be.

Samengevat kan worden gesteld dat er in Vietnam zonder problemen kan worden gereisd.

Reisdocumenten

Reisdocumenten

Voor mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort is het noodzakelijk om vooraf een visum aan te vragen indien u naar Vietnam wilt reizen. U kunt dit doen via de Ambassade van Vietnam in Den Haag of Brussel, maar u kunt via ons ook ‘Visa on Arrival‘ regelen. Dit betreft een officiële brief waarin staat dat uw aanvraag voor een visum is goedgekeurd. Met deze brief kunt u bij aankomst op één van de luchthavens in Vietnam uw visum ophalen.

Meer informatie vindt u onder andere op vnembassy-thehague.mofa.gov.vn of vietnamembassy.org.

Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Vietnam.

Geldzaken

Geldzaken

De munteenheid in Vietnam is de Vietnam Dong (VND). Op 1 oktober 2017 gold: 1 EUR ≈ 26,500 VND en VND 1,000,000 ≈ € 37,70. Zie valuta.nl voor de meeste recente koers van de Vietnamese Dong.

De meeste geldautomaten in Vietnam accepteren alleen bankpassen met een Cirrus of Maestro logo en ook creditcards. De creditcard wordt vooral bij hotels en resorts in grote steden goed geaccepteerd. Voor betaling met een creditcard worden vaak extra kosten in rekening gebracht, daarnaast heb je in de meeste gevallen een pincode nodig.

Vietnamese Dong

Medische zorg en reizigersvaccinaties

Medische zorg en reizigersvaccinaties

De medische sector in Vietnam is minder ontwikkeld dan dat wij dat zijn gewend in Europa, hetgeen ook logisch is voor een ontwikkelingsland. Het niveau van de medische zorg in grote steden als Hanoi en Ho Chi Minh City is redelijk. In kleine steden en ook op het platteland zijn de voorzieningen slechter en moeilijker bereikbaar dan in de grote steden.

Voor reizigersvaccinaties e.d. kunt u contact opnemen met de plaatselijke GGD of uw huisarts. Daarnaast is er natuurlijk veel informatie te vinden op internet. De officiële richtlijnen voor Nederland kunt u vinden op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), de officiële richtlijnen voor België op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Qua malaria zijn de adviezen niet overal hetzelfde, zie onder andere de kaart met malariagebieden van Vaccinaties op reis en de kaart met malariagebieden van Fit for Travel. Ons inziens geeft de kaart van Fit for Travel de situatie het beste weer (deze is immers meer gedetailleerd).

Klimaat

Klimaat

Het klimaat verschilt van bestemming tot bestemming in Vietnam, het is verstandig om hier rekening mee te houden.

Ten noorden van Da Nang heerst een subtropisch klimaat, in het zuidelijke deel een tropisch klimaat.

Van juni tot september valt de meeste neerslag in het noorden van het land. In het midden van het land valt de meeste neerslag juist in de maanden oktober en november. De zuidwest moesson zorgt in het zuiden van het land voor vrij grote hoeveelheden neerslag in de periode mei tot oktober.

Tyfoons komen voor in de periode van mei tot december, met de grootste kans in juli tot oktober. De gevolgen van een tyfoon kunnen groot zijn, met name in de kuststrook van het land.

Klimaatgrafiek Hanoi

Klimaatgrafiek Da Nang (Danang)

Klimaatgrafiek Ho Chi Minh City

Meer gegevens over het klimaat in Vietnam vindt u op www.weatherbase.com.

Kaarten

Kaarten

Kaart met onze belangrijkste bestemmingenTopografische kaartKaart met provincies

Kaart met onze belangrijkste bestemmingen

Kaart Vietnam met onze belangrijkste bestemmingen

Topografische kaart

Topografische kaart Vietnam

Kaart met provincies

Kaart met provincies in Vietnam

Video

Video